Miksi Haaparanta-Tornio

Sijainti Perämeren pohjukassa Ruotsin ja Suomen rajalla tekee Haaparannasta ja Torniosta rajat ylittävän kaksoiskaupungin – Haparanda-Tornion. Olemme nykyään Pohjois-Euroopan merkittävimpiä rajakaupan keskuksia.

Tiedämme, että Barentsin alueella matkustetaan paljon. Etäisyys ei ole este, ja Haparanda-Tornio on suosittu vierailukohde. Kuvasta 2 (infolehtisessä) ilmenee eri etäisyyksillä asuvien ihmisten määrä.

Etäisyystaulukko
130 km:n säteellä = 407 000 as.
300 km:n säteellä = 821 000 as.
500 km:n säteellä = 965 000 as.

Koko Barentsin alueella asuu noin 6 miljoonaa ihmistä. Haparanda-Tornion visiona on olla vuonna 2020 Barentsin alueen keskeinen kansainvälinen keskus.

Taxfree

Taxfree-tilastoissa Norrbottenin lääni on Ruotsin alueista neljänneksi suurin. Vuonna 2012 Haaparannan osuus Norrbottenin koko taxfree-kaupasta oli 69 %. Suuntaus on kasvava, ja vuonna 2013 myynti kasvoi 45 % edellisvuodesta. Ostotapahtumien määrä on kasvanut 55 % ja keskimääräinen ostos 22 %. Jokainen kuukausi vuonna 2013 on ollut suurempi kuin vuonna 2012.

15. tammikuuta 2014 lähtien Haaparannassa toimiva Gränsresor-matkatoimisto alkaa hoitaa Global Bluen taxfree-palautuksia. Taxfree-ostoksia tehneet asiakkaat saavat tällöin mahdollisuuden lunastaa rahansa Gränsresorin toimistosta.

“Uskomme ja toivomme, että mahdollisuus saada palautukset heti Haaparannassa lisää venäläisten virtaa alueelle ja että se tekee Haaparannasta entistä suositumman ostoskohteen”, toteaa Global Blue Sverigen toimitusjohtaja Robert Ehinger.

Kauppa & teollisuus

Suurimmat pienteollisuusalueet Torniossa ovat Torppi ja Pirkkiö, joiden lisäksi eri puolilla kaupunkia on useita vetovoimaisia yrityskeskittymiä. Kauppa on keskittynyt 3,5 kilometriä pitkälle kaistalemaiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Tornion Torpista ydinkeskustan läpi Haaparannan Björkaan (E4 Shopping Corridor). Suurteollisuus on sijoittunut Röytän sataman läheisyyteen.