Sukupolven- ja omistajanvaihdokset ovat kuuma aihe Suomessa, kun lähivuosina useat yritykset etsivät uutta jatkajaa toiminnalleen. Tornion elinkeinoyhtiö Team Botnia haluaa olla mukana edesauttamassa yritysten omistajanvaihdoksia tarjoamalla omia palveluitaan yrittäjien käyttöön sekä lanseeraamalla omistajanvaihdospalvelun, jossa elinkeinoyhtiö kerää ei-julkisen rekisterin yrityksistä, joilla on mahdollinen tarve omistajanvaihdokselle tulevaisuudessa.

 

Yrityksen myynnin suunnittelu aloitetaan harvoin liian aikaisin

Savlak Oy:n Arto Slungalla on pitkäaikainen kokemus asiantuntijana omistajanvaihdoksissa. Slunga kehoittaa lähtemään riittävän ajoissa liikkeelle:

”Harvoin omistajanvaihdoksessa ollaan liian aikaisin liikkeellä, paremminkin liian myöhään. Perunkirjoitus on pahin mahdollinen aika aloittaa miettimään, miten yritystä jatketaan.”

”Yrityksestä luopujan on hyvä aloittaa selvittämällä vaihtoehdot ja tehdä suunnitelma. Se on oikeastaan vähimmäisvaatimus. Vaihtoehtoihin vaikuttaa moni asia aina yritysmuodosta markkinatilanteeseen sekä siihen, mitä myydään; myydäänkö osakkeita vai yritystoimintaa.”WP_20151029_08_55_06_Pro

 

Team Botnia välittäjäorganisaationa omistajanvaihdoksissa

Tornion elinkeinoyhtiö Team Botnia vastaa tarpeeseen perustamalla yrityksille omistajanvaihdospalvelun eli ei-julkisen rekisterin, johon myyjä voi ilmoittaa oman yrityksensä. Tavoitteena on, että yritysten tukiorganisaatioilla Torniossa olisi tietoa mahdollisista myytävistä yrityksistä, että yrityksiä ja yrittäjiä voitaisiin mahdollisimman tehokkaasti auttaa yli omistajanvaihdoksen.

Team Botnian yrityskehittäjä Tiina Pelimanni muistuttaa, että omistajanvaihdospalvelu ei ole julkinen ja mitään suuria toimenpiteitä ei yrityksen ole tarvinnut vielä tehdä, ilmoittaessaan yrityksensä elinkeinoyhtiön rekisteriin:

”Omistajanvaihdospalvelun tarkoituksena on saada tieto yrityksistä luopujista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Meille riittää tosiaan pelkkä tieto, mitään toimenpiteitä ei vielä tarvitse tehdä eikä valmiita suunnitelmia tarvitse olla. Jos yritys haluaa, voimme lisätä tiedon myytävästä yrityksestä verkkosivuillemme www.bothnianbusiness.fi.”

 

Yrityksen ostaja voi löytyä yllättävän läheltä

Savlak Oy:n Slunga muistuttaa, että yrityksen ostaja voi löytyä yllättävänkin läheltä:

”Luonnollisesti tärkeä osa omistajanvaihdoksia ovat sukupolvenvaihdokset, jossa yritystoiminta siirretään lähisukulaiselle. Mutta läheltä voi löytyä ostaja, joka ei ole sukulainen. Tällaisia esimerkkejä ovat esim. työntekijä, sidosryhmästä henkilö tai vaikka asiakas. Joku, joka tuntee toimialan ja yrityksen tilanteen hyvin.”

Myös mahdollisille uusille yrittäjille tieto myytävistä yrityksistä olisi elintärkeä:

”Tällä hetkellä esimerkiksi Uusyrityskeskuksessa käy asiakkaita, jotka miettivät mahdollista yrittäjyyttä, ja monelle saattaisi olla ns. valmis yritys jo ostettavaksi, mutta kun sellaista rekisteriä ei ole tähän mennessä ollut.” Uusyrityskeskuksen Kimmo Nurmos kertoo.

 

WP_20151029_08_55_20_Pro

Jokainen lopetettu yritys on menetys kaupungille

Team Botnian tavoitteena on saada tieto myytävistä yrityksistä ja tehdä alkukartoitus, jonka perusteella yrittäjä ohjataan sitten eri asiantuntijoille.

Team Botnian toimitusjohtaja Jukka Kujalan visiossa Team Botnia on vahva tuki torniolaisille yrityksille omistajan- ja sukupolvenvaihdoksissa:

”Jokainen yritys, joka loppuu Torniossa, jos ei jatkajaa löydy, on menetys sekä meille että kaupungille. Me haluamme omalta osaltamme edesauttaa sitä, että yrityksillä olisi tavallaan välittäjäorganisaatio, joka ohjaa myyjät ja ostajat toistensa luo.”

 

Kuvat: Team Botnian Omistajanvaihdospalveluiden lanseeraamistilaisuudesta 29.10.2015